Temperatura e lartë gjatë sezonit të verës mund të dëmtojë pjesët thelbësore të makinës tuaj që mund të rezultojë deri në prishje.

Ashtu si çdo makinë tjetër, makina juaj gjithashtu meriton një seancë mirëmbajtjeje herë pas here.

Në fotogalerinë e meposhtme, do t’ju rendisi disa këshilla për mirembjatjen e makines suaj gjatë sitnës së verës për ta mbajtur atë të padëmtuar./albeu.com/

Loading...

Sistemi i ftohjes: Sistemi i ftohjes vepron si një mburojë që parandalon mbinxehjen e makinës tuaj. Lëngu i ftohësit në motor duhet të zëvendësohet plotësisht çdo 24 muaj. Një rekomandim i përgjithshëm do të ishte të shtoni një përzierje 50/50 antifriz dhe ujë. Kapaku i radiatorit duhet të hapet me kujdes, vetëm pasi motori të jetë ftohur plotësisht.

Ajri i kondicionuar: Gjatë muajve të verës, asgjë nuk mund të krahasohet me ndjesinë e këndshme të ndezjes së AC (kondicionerit) në makinën tuaj. Sidoqoftë, sa është një faktor komoditeti, ai kërkon mirëmbajtje në intervale të rregullta. Rekomandohet shumë që sistemi i kondicionimit të ajrit të kontrollohet nga një teknik i kualifikuar në intervale kohore. Shumica e makinave aktualisht të disponueshme në treg vijnë me filtra ajri që pastrojnë ajrin që hyn në sistemin AC. Ky filtër ajri duhet të zëvendësohet në përputhje me kushtet e drejtimit te makines. Ju mund t’i referoheni manualit të pronarëve të makinës suaj për intervalet e duhura të zëvendësimit.

Performanca e motorit Performanca e motorit të makinës suaj varet nga filtra të ndryshëm të disponueshëm brenda sistemit të cilët përfshijnë filtrin e ajrit, filtrin e vajit, PCV etj. Rekomandohet shumë të zëvendësoni filtra të tillë në përputhje me kushtet tuaja të drejtimit te makines. Nese drejtoni makinene ne vende me pluhur do të kishin nevojë për zëvendësime më të shpeshta të filtrit. Muajt e dimrit dhe të pranverës janë më të prirur ndaj grumbullimit të pluhurit dhe mbeturinave. Prandaj do të ishte një ide e mirë për të ndryshuar filtrat pak para fillimit të muajve të verës.

Goma: Moti i nxehtë përkeqëson nxehtësinë e grumbulluar në sipërfaqen e gomave dhe dobëson integritetin e saj strukturor. Rekomandohet të bëni një rreshtim të rrotave pas çdo ecje prej 8000 km. Sigurohuni që të kontrolloni presionin e gomës para çdo vozitje kur gomat janë të ftohta. Një nën-fryrje është më e ndjeshme ndaj grumbullimit të nxehtësisë për shkak të rritjes së përkuljes së murit anësor. Gjithashtu, sigurohuni që të kontrolloni gjendjen e gomës rezervë dhe të veglave të automjeteve në bagazhin tuaj. Gomat duhet të kontrollohen rregullisht për jetëgjatësinë e fijeve, konsumimin e pabarabartë dhe prerjet në muret anësore.

Frenat: Mirëmbajtja e sistemit të frenimit është po aq e rëndësishme sa mirëmbajtja e motorit në automjetin tuaj. Nivelet e larta të nxehtësisë janë shkaku kryesor i venitjes së frenave dhe konsumimit të jastëkut. Merrni masa të menjëhershme nëse vëreni ndonjë zhurmë anormale, kohë më të gjatë frenimi, kapje dhe pulsim për shkak të sistemit të frenimit në makinën tuaj. Rekomandohet shumë që riparimi i konsumimit të sistemit të frenimit të kontrollohet nga një teknik i aftë.

Bateria: Bateria është një pjesë thelbësore e mekanizmit të makinës suaj. Studimet e ekspertëve kanë treguar se nxehtësia e tepërt mund të shkaktojë që bateritë të vdesin 33% më shpejt se normalja. Nivelet e larta të nxehtësisë gjithashtu përshpejtojnë shkallën e korrozionit në mënyrë eksponenciale. Gjithmonë sigurohuni që të inspektoni telat dhe lidhjet dhe të hiqni copat e korrozionit. Kontrolloni gjithashtu nivelet e lëngjeve çdo muaj. Rekomandohet shumë që të bëni mirëmbajtjen profesionale për një jetë më të mirë të baterisë së automjetit tuaj. Ndërsa bëni inspektim të vogël të mirëmbajtjes në shtëpi, sigurohuni që të përdorni mjete mbrojtëse të tilla si syze dhe doreza për të shmangur kontaktin me acidin e baterisë dhe mbetjet e korrozionit.

Fshirëse xhami: Sigurohuni që të zëvendësoni tretësin e larësit të xhamit nën kofanon e makinës herë pas here. Është e detyrueshme të mbani gjithashtu një kontroll mbi gjendjen e tehut të fshirësit. Duhet të zëvendësohet menjëherë nëse inspektohet ndonjë korrozion. Muajt e verës këtu janë të njohur për përjetimin e stuhive të papritura dhe reshjeve të shiut. Sigurohuni që të jeni të përgatitur për ta, duke patur fshirësit e xhamave në gjendje të mirë.

Dritat: Të gjitha llambat në makinën tuaj duhet të kontrollohen rregullisht për llamba të djegura dhe duhet të zëvendësohen menjëherë. Mbulesat e lenteve të fenerëve janë gjithashtu shumë të ndjeshme ndaj dëmtimeve të shkaktuara nga rrezet UV gjatë muajve të verës. Ju shpesh mund të vini re se lentet e dritave të makinës suaj mund të mjegullohen ose të zverdhen kur afrohet piku I veres. Kjo ndodh për shkak të veshjes së pastër të aplikuar ndaj tyre duke u zbehur. Në një ngjarje të tillë gjithmonë sigurohuni që filmi i konsumuar të griset, të zbatohet një i ri.

Vaj makine: Vaji i motorit vepron si një lubrifikant për shumë pjesë thelbësore të makinës tuaj. Në muajt e verës, motori do të funksionojë në temperatura më të larta dhe mund të bëjë që vaji të humbasë viskozitetin më shpejt. Sigurohuni që të zëvendësoni vajrat e motorit në intervale të rregullta siç rekomandohet nga manuali i përdorimit të makinës suaj. Në rast të muajve me të vërtetë të nxehtë, nuk do të jetë një ide e keqe të zgjidhni një vaj me një shkallë më të lartë të viskozitetit.

Situatat emergjente Gjithmonë rekomandohet të keni mjete themelore të ndihmës së parë, elektrik dore dhe flakërime gjatë gjithë kohës gjatë drejtimit të makinës. Ne shpresojmë që këshillat tona për muajt e nxehtë të verës do t’ju ndihmojë ta mbani makinën tuaj në formë.

Loading...